زندیه, عطیه. (1397). نقدی بر کتاب «ویتگنشتاین و غایت فلسفه: نه نظریه و نه درمان». پژوهشنامه انتقادی متون و برنامههای علوم انسانی, 18(7), 73-96.
عطیه زندیه. "نقدی بر کتاب «ویتگنشتاین و غایت فلسفه: نه نظریه و نه درمان»". پژوهشنامه انتقادی متون و برنامههای علوم انسانی, 18, 7, 1397, 73-96.
زندیه, عطیه. (1397). 'نقدی بر کتاب «ویتگنشتاین و غایت فلسفه: نه نظریه و نه درمان»', پژوهشنامه انتقادی متون و برنامههای علوم انسانی, 18(7), pp. 73-96.
زندیه, عطیه. نقدی بر کتاب «ویتگنشتاین و غایت فلسفه: نه نظریه و نه درمان». پژوهشنامه انتقادی متون و برنامههای علوم انسانی, 1397; 18(7): 73-96.
نقدی بر کتاب «ویتگنشتاین و غایت فلسفه: نه نظریه و نه درمان»
استادیار گروه فلسفه و حکمت اسلامی دانشگاه شهید مطهری
چکیده
هر علمی از طریق مبانی آن شناخته میشود. یکی از مبانی علم که در شناخت آن بسیار اثرگذار است «غایت» علم است. در فلسفه نیز فلاسفه بر اساس تعریفی که از آن دارند غایتی برای فلسفه در نظر میگیرند. در این مقاله بر نظر ویتگنشتاین در مورد غایت فلسفه تمرکز شده است. محور اصلی برای وصول به این مقصد، کتاب ویتگنشتاین و غایت فلسفه: نه نظریه و نه درمان، اثر دنیل هوتو است که وی در آن به بیان «غایت فلسفه» از نظر ویتگنشتاین میپردازد. هوتو بحث خود را از منطق آغاز میکند. سپس تفاسیر قدیمیتر درخصوص غایت فلسفه درنظر ویتگنشتاین را مطرح کرده و آنها را به چالش میکشد. وی، ابتدا، تفسیر نظریهای و مابعدالطبیعی وسپس تفسیر درمانی را که بنابر آن بسیاری از ملاحظات رساله بیمعناست، نفی میکند و در پایان، تفسیری نو از غایت فلسفه در نظر ویتگنشتاین ارائه میکند که مبتنی بر توصیف، و براساس عملگرایی در زندگی روزمره است. البته به این تفسیر هوتو نیز انتقاداتی وارد است ولازم است تا برخی مؤلفههای آن مورد بازبینی قرار گیرد.
Review: Wittgenstein and the End of Philosophy:
Neither Theory nor Therapy
نویسندگان [English]
Atieh Zandieh
Assistant Professor (PhD), Shahid Motahari Univrsity
چکیده [English]
Identifying the end of a science is one of the criteria for knowing that science. This article represents Wittgenstein’s view on the end of philosophy in Hutto’s words. Hutto begins his argument with the issue of ‘logic’. Afterwards, he challenges the former interpretations on this issue: First, a theoretical interpretation - which smacked of metaphysics - is rejected and then, a therapeutic interpretation - upon which many Tractatusremarks are meaningless - is denied. In the end, Hutto’s new interpretation, which is based on descriptionand activism in daily life, is presented. This article discusses that there are also criticisms on Hutto’ new interpretation and a close scrutiny on the components of this new interpretation is required.
کلیدواژهها [English]
Wittgenstein, end of philosophy, theoretical interpretation, therapeutic interpretation, description
مراجع
روحانی، سحر و نوظهور، یوسف (بهار و تابستان 1394). «تراکتاتوس؛ آغاز رویکرد درمانی ویتگنشتاین به فلسفه»، پژوهشهای فلسفی، دوره 9 شماره 16، صص 95- 79.